بهار و تابستان 1403                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه لرستان
چکیده:   (150 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: مدیریت پایدار و برنامه ­ریزی اصولی منابع جنگلی به اطلاعات کارآمد و باکیفیتی از وضیعت حال و آینده جنگل نیازمند است. بررسی وضیعت فعلی و آینده توده ­های جنگلی، توصیف ساختار تودۀ جنگلی و واکنش توده به عملیات پرورشی از­جمله توانمدی­ های توزیع ­های آماری در مدیریت جنگل به ­شمار می­ آید. هدف این پژوهش مقایسه توابع توزیع ارتفاع درختان بلوط ایرانی در دو رویشگاه­ جنگلی با فرم رویشی متفاوت در ناحیه رویشی زاگرس میانی است.
مواد و روش ­ها: به­ منظور اجرای این پژوهش با انجام جنگل­ گردشی ­های متعدد، دو منطقه با ساختار رویشی متفاوت شامل دانه و شاخه ­زاد (منطقه سفیدکوه) و شاخه و دانه­ زاد (منطقه قلعه­ گل) در سطح جنگل ­های شهرستان خرم ­آباد در نظر گرفته شد. در هر کدام از این مناطق تودۀ جنگلی به مساحت تقریبی سه هکتار  انتخاب شد، در ادامه در هر کدام از این دو تودۀ جنگلی انتخاب شده، ارتفاع تمامی درختان بلوط ایرانی که بلندی آنها بالاتر از 1/5 متر بود مورد آماربرداری صد در صد قرار گرفت. در مجموع در دو منطقه سفید­کوه و قلعه­ گل به ­ترتیب ارتفاع تعداد 458 و 348 اصله درخت بلوط ایرانی مورد اندازه ­گیری قرار گرفت. در این بررسی از توزیعهای آماری وایبول دو پارامتره، گاما دو پارامتره، نرمال، لگ نرمال، بتا و جانسون sb استفاده شد و نیکویی برازش توابع مورد استفاده با آزمون اندرسون-دارلینگ بررسی شد.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که میانگین ارتفاع درختان در منطقه سفیدکوه 6/76 متر و و داده­ ها بین دو مقدار 1/8 تا 18 متر توزیع یافته ­اند، در حالی که در منطقه قلعه گل میانگین ارتفاع درختان اندازه ­گیری شده برابر با 7/54 متر و داده­ ها بین دو مقدار 1/53 و 14/04 متر قرار دارند. همچنین بر اساس نتایج حاصل از آزمون نکویی برازش در منطقه سفیدکوه (دانه و شاخه­ زاد)، توابع جانسون sb و بتا و در منطقه قلعه­ گل (شاخه و دانه ­زاد) توابع بتا و نرمال مناسبترین توابع برای طبقات ارتفاعی معرفی شدند.
نتیجه ­گیری: در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد در مناطقی که جنگل بلوط دارای فرم دانه و شاخه ­زاد است باتوجه به شکل توزیع (توزیع کم ­شونده)، جنگل دارای ساختار ناهمسال است و در مناطقی که فرم جنگل شاخه ­و دانه ­زاد است جنگل  به سمت یک جنگل تک اشکوبه و همسال رفته است. همچنین با توجه به شکل توزیع­ های بدست آمده در دو رویشگاه مشخص شد که فرم رویشی درختان بر روی توابع توزیع ارتفاع درختان تأثیرگذار بوده است که این امر می­ تواند جهت حفظ و کنترل این جنگل ­های ارزشمند اطلاعات مفید و سودمندی در اختیار مدیران، برنامه ­ریزان و محققان قرار دهد.

متن کامل [PDF 1100 kb]   (44 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/4/18 | پذیرش: 1402/11/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به بوم‏شناسی جنگل‏های ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Ecology of Iranian Forest

Designed & Developed by : Yektaweb