بهار و تابستان 1402                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (35 مشاهده)
چکیده
مقدمه: جنگل ها، سیستم های پویایی هستند که در معرض تغییرات دائمی قرار دارند. شناخت عناصر موجود در اکوسیستم جنگل و عوامل تاثیرگذار بر آن ، به حفظ این اکوسیستم ارزشمند کمک میکند و حفاظت از تنوع گونه‌ای تضمین‌کننده حفاظت از ارزش‌های اکولوژیکی اکوسیستم خواهد بود. با مطالعه پوشش¬گیاهی و عوامل مختلف محیطی همچون فیزیوگرافی، خاک و اقلیم، می¬توان به پایداری جوامع گیاهی و همبستگی این عوامل با پوشش¬گیاهی پی برد که این مسئله از جهت توسعه و احیای جوامع جنگلی بسیار مهم و کاربردی است. اﻫﻤﯿﺖ ﺗﻨﻮع¬زیﺴﺘﯽ و ﻣﺪیﺮیﺖ آن ﮐﻪ ﺑﻪ ﺻﻮرت ویﮋه ﺑﺮ ﺣﻔﺎﻇﺖ و ﺑﻬﺮهﺑﺮداری ﭘﺎیﺪار از ﻣﻨﺎﺑﻊ اﮐﻮﻟﻮژیﮑﯽ اﺳﺘﻮار اﺳﺖ، از اﻫﺪاف اﺻﻠﯽ ﻣﺪیﺮیﺖ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﯿﻌﯽ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ
مواد و روش ها: مطالعه حاضر در منطقه جنگلی نیمور نوشهر با گونه‌های منحصر به فرد و غنی از ذخایر مهم گونه‌ای و با هدف ارزیابی پوشش گیاهی دامنه ­های اطراف مرداب خضر نبی، مورد بررسی قرار گرفت. همگنی یا ناهمگنی واحدهای رویشی و در نهایت زون بندی گیاهان مرداب بر اساس خصوصیات کمی و بررسی رویشگاه­های گیاهی با استفاده از روش بروان بلانکه با برداشت قاب های 1*2 متر در 8 جهت جغرافیایی انجام گردید. تنوع گونه­ای گیاهان در فصل رویش گیاهی با استفاده از شاخص­های سیمپسون و شانون-واینر و تعیین غنا و یکنواختی گونه ­ها نیز از شاخص­های مارگالف و منهنیک استفاده شد.
یافته ها: نتایج این مطالعه با توجه به شاخص های تنوع زیستی نشان داد که بیشترین تنوع و غنای گونه ای مربوط به شرق، شمال و شمال شرق است که در بین جهات مرداب خضرنبی اختلاف آماری مشاهده نگردید، ولی از نظر شاخص غنای مارگالف و یکنواختی اختلاف آماری مشاهده گردید. بافت خاک به ترتیب از خاک­های لومی رسی شنی (۵/۶۲٪)، لومی شنی (۲۵٪) و لومی (۵/۱۲٪) و مشخصه­ های رس، ماده آلی و اسیدیته خاک اختلاف معنی داری داشته است. همچنین نتایج نشان داد از نظر تعداد گونه نیز جهت دامنه شمالی، بیشترین گونه مربوط به راش و در بین گونه­ های گیاهی و جانوری به ترتیب، خانواده گرامینه و مورچه خاکی بیشترین حضور را داشتند.
نتیجه گیری: با استناد به نتایج، پوشش درختی، جانوری و ادافیکی تحت تاثیر مرداب خضر نبی بوده است و یک خرد زیستگاه با میکروکلیما خاصی را تشکیل داده ­اند.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکولوژی جنگل
دریافت: 1401/6/13 | پذیرش: 1401/11/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به بوم‏شناسی جنگل‏های ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Ecology of Iranian Forest

Designed & Developed by : Yektaweb