Bayati H, Najafi A, Vahidi J, Jalali S G. Feasibility and Evaluation Efficiency of Hand-held Digital Camera in Estimation of Trees Diameter in Forest Ecosystem (Case Study: Estimation of Diameter at Different Heights of Trees). ifej. 2021; 9 (18) :63-73
URL:
http://ifej.sanru.ac.ir/article-1-401-fa.html
بیاتی هادی، نجفی اکبر، وحیدی جواد، جلالی سید غلامعلی. امکانسنجی و بررسی کارایی دوربین دیجیتال در برآورد قطر درختان در بوم سازگان جنگل (مطالعه موردی: برآورد قطر در ارتفاعهای مختلف درختان). بوم شناسی جنگل های ایران (علمی- پژوهشی). 1400; 9 (18) :73-63
URL: http://ifej.sanru.ac.ir/article-1-401-fa.html
دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده: (1175 مشاهده)
مقدمه و هدف: برآورد سریع، کمهزینه و صحیح مشخصههای کمی درختان در بومسازگان جنگل، از چالشهای پیش روی مدیران و دادهبرداران جنگل است. بنابراین برای مناطق جنگلی، خصوصاً جنگلهای ناهمسال و پهنبرگ مانند جنگلهای شمال ایران که با گونهها و ابعاد مختلف درختی پوشیده شدهاند، این روشها بایستی ارتقا یافته و برای شرایط خاص حاکم بر جنگل سازگار شوند. این روشها بایستی، کاربرپسند، قابلیت تکرار پذیری، کمهزینه و مهمتر از همه، دارای دقت و صحت قابل قبول برای دادهبرداری جنگل باشند.
مواد و روش ها: با توجه به پیشرفت فناوری در صنعت عکاسی، یکی از روشهای جذاب و پیشنهادی میتواند بهرهگیری از دوربینهای دیجیتال باشد که در این پژوهش امکان سنجی و کارایی آن در برآورد قطر در ارتفاعهای مختلف درختان مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور با استفاده از یک دوربین دیجیتال که روی یک شاخص افقی از پیش طراحی شده نصب شده بود و برداشت تصاویر از فواصل مختلف عکسبرداری، مشخصههای قطر در ارتفاع کنده، قطر برابرسینه و قطر بالای تنه برای 108 درخت در جنگل آموزشی و پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس و در دامنه ارتفاعی 750 تا 1100 متر ارتفاع از سطح دریا و در فصل پاییز برآورد گردید. فاصله هر ایستگاه عکسبرداری تا هر درخت، با استفاده از قسمت فاصله سنج صوتی و لیزری دستگاه Vertex و همچنین متر لیزری برداشت گردید.
یافته ها: نتایج کلی نشان داد که در سطح آماری 95 درصد، تنها در برآورد قطر در ارتفاع کنده اختلاف معنیداری (p<0.05) با دادههای واقعی وجود دارد. همچنین این روش در برآورد قطر برابرسینه و در ارتفاع کنده حالت کمبرآوردی و در برآورد قطر بالای تنه، حالت بیشبرآوردی را از خود نشان میدهد. کمترین مقدار درصد ضریب تغییرات خطا نیز در برآورد قطر برابرسینه (99/%4) مشاهده شد.
نتیجه گیری: روش مورد ارزیابی نشان داد که در کلاسههای میانی مشخصههای دادههای برداشت شده، دارای دقت بیشتر و خطای کمتری نسبت به کلاسههای بالا و پایینی است. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش فاصله نقطه عکسبرداری تا درختان، بر میزان خطای برآوردی افزوده میشود.
علاوهبراین، نتایج مطالعه زمانسنجی نشان داد که متوسط زمان مورد نیاز برای برداشت دادهها، در روش دوربین دیجیتال و روش سنتی، به ترتیب 3/88 و 3/42 دقیقه به ازای هر درخت است.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/7/19 | پذیرش: 1399/10/23 | انتشار: 1400/10/18