بهار و تابستان 1403                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه جنگلداری دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام- ایران
چکیده:   (153 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: تعداد درختان در هکتار (تراکم) در یک جامعه جنگلی بیان گر وضعیت موجود بوده و پایش آن، در ارزیابی تغییرات توده­ های جنگلی بسیار اهمیت دارد. استفاده از
روش­ه ای نمونه ­برداری فاصله­ای بخصوص در جنگل­ های تنک، بدلیل کاهش هزینه­ های آماربرداری و داشتن دقت مطلوب در سال­ های اخیر رو به گسترش است. هدف اصلی تحقیق ارزیابی کارایی یک روش فاصله ­ای پیشنهادی(خط نمونه شاخه ­ای) با قابلیت اجرای آسان و داشتن دقت مطلوب، در شبکه آماربرداری 100*100 متری و در محیط جی ای اس  است.
مواد و روش ­ها: منطقه مورد مطالعه در بخش جنوب غربی منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ در شهرستان ایلام قرار دارد. ابتدا یک منطقه جنگلی با مساحت 90 هکتار آماربرداری صد در صد شد، سپس از خط نمونه ­های 10 و 20 متری با شاخه­ های فرعی حداکثر 20 متری استفاده شد (90 نقطه نمونه­ برداری). در این تحقیق برای اولین بار از روش نمونه ­برداری خط نمونه با شاخه ­های جانبی 2 ، 4 و 6 شاخه استفاده شده است. در ارزیابی روش­ ها با آماربرداری صد در صد از معیارهای درصد صحت استفاده شد.
یافته­ ها: با توجه به نتایج حاصل از آماربرداری صد در صد (12079 اصله درخت) تعداد در هکتار درختان 141 اصله بدست آمد. خط نمونه 6 شاخه دو درختی با تعداد در هکتار 141 اصله و روش چهار شاخه یک درختی با تاج ­پوشش 3815 متر مربع در هکتار نسبت به میانگین واقعی بهترین نتایج را نشان داد. تجزیه و تحلیل یافته­ ها نشان می ­دهد اکثر روش­ های نمونه­ برداری مورد تحقیق (خط نمونه شاخه ­ای با شش روش مختلف 6b2t- 6b1t- 2b1t- 2b2t- 4b2t-4b1t ) نتایج قابل قبولی جهت ارزیابی جنگل­ های تنک دارند ولی روش­ های خط نمونه شاخه ­ای در اکثر شبکه ­ها دارای درصد خطای آماربرداری کمتر و از نظر میانگین تعداد در هکتار نیز مقدار واقعی نزدیکترند.
نتیجه ­گیری: در مجموع روش خط نمونه شاخه ­ای جهت برآورد تعداد در هکتار در اکثر شبکه ­ها دارای درصد صحت در محدوده 10 درصد و از نظر میانگین تعداد در هکتار نیز با احتمال 95 درصد اختلاف معنی ­داری با مقدار واقعی  نداشت و نسبت به دیگر روش ­های فاصله ­ای مورد مطالعه در این تحقیق (نسبت به روش ­های شاخه ­ای برای برآورد تاج ­پوشش) از  دقت و صحت مطلوب تری برخوردار بود.

 
متن کامل [PDF 1133 kb]   (45 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/5/13 | پذیرش: 1402/8/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به بوم‏شناسی جنگل‏های ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Ecology of Iranian Forest

Designed & Developed by : Yektaweb