بهار و تابستان 1402                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه لرستان
چکیده:   (26 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه: مطالعات مقایسهای جریانات آزاد و منظم رودخانهای باعث افزایش درک ما از اثراث زیست محیطی رودخانهها روی پوششهای گیاهی حاشیه آن میشود. مناطق کران­رودی به طور ویژه نسبت به چرخه هیدرولوژیکی حساس هستند که این نکته بهعنوان یک شاخص مناسب برای نشان دادن تغییرات زیست محیطی بکار میروند. با توجه به اینگه عناصر گیاهی جنگلهای کران­رودی تحت تاثیر نوسانات رودخانه و متغیرهای اقلیمی میباشد، پژوهش حاضر بهدنبال بررسی میزان اثرگذاری فاکتورهای فوق بر روی رویش گونههای سپیدار، سنجد و گز، که از گونههای درختی و درختچهای این جنگلهاست، میباشد.
مواد و روش‎ها:  سه گونه درختی از جنگل­های کران­رودی ارس برای مطالعه در این تحقیق انتخاب شد. با استفاده مته سال­سنج از پایه­های قطور گونه­های مورد مطالعه نمونه­های رویشی استخراج گردید. حلقه­های رویشی نمونه­ها بعد از آماده سازی با استفاده از میز اندازه­گیری LINTAB اندازه­گیری و ثبت شد. مقادیر حلقه­های رویشی بعد از تاریخ گذاری تطبیقی با استفاده از روش استانداردسازی گاهشناسی درختی برای هرگونه ایجاد شد که برای گونه سپیدار با طول 48 سال، گونه سنجد با طول 28 سال، گونه گز با طول 23 سال منحنی گاهشناسی درختی بدست آمد.
یافته ‎ها: نتایج تجزیه و تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد رویش گونه سپیدار واکنش منفی به حداکثر دمای هوای ماه شهریور، میانگین دمای هوا مرداد و شهریور داشت. گونه سنجد واکنش مثبت به میانگین دمای هوای اردیبهشت و واکنش منفی به حداقل دمای هوای مرداد داشت. شاخص رویشی گونه سنجد رابطه مثبتی با مقادیر دبی رودخانه در اسفند و رابطه منفی در شهریور نشان داد. حداکثر دمای هوای مهر و میانگین دمای هوای مهر و آذر قبل فصل رویشی تاثیر منفی بر گونه گز داشت. مجموع بارندگی آذر و بهمن قبل فصل رویش تاثیر مثبت و مجموع بارندگی شهریور فصل رویش و مجموع بارندگی ماه دی قبل فصل رویش رابطه منفی با رویش گونه گز به نمایش گذاشت. میانگین مقادیر دبی آذر رابطه عکسی را با رویش گونه گز نشان داد.
نتیجه‎ گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد بالابودن دمای هوای، پایین بودن مقادیر بارندگی و دبی رودخانه در ماههای تابستان عامل بازدارنده رویش درختان محسوب میشود. شناخت تاثیر متغیرهای اقلیمی و نوسانات رودخانه‌ای روی جنگل­های کران­رودی می­تواند در برنامه ریزی دقیق در احیاء، بازسازی و مدیریت آن نقش مهمی را ایفا نماید. با توجه به خشکسالی­های اخیر و سدسازی روی رودخانه ارس در بالادست میزان آب جریانی رودخانه کاهش و منجر به کاهش سطح پوشش گیاهی در کرانه آن می­شود. لذا ضروری است در انتخاب گونه­ های بومی در جنگل­کاری­ها فاکتورهای تاثیرگذار مد نظر قرار گیرد.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکولوژی جنگل
دریافت: 1401/9/4 | پذیرش: 1401/10/17

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به بوم‏شناسی جنگل‏های ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Ecology of Iranian Forest

Designed & Developed by : Yektaweb