بهار و تابستان 1402                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (52 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: گونه ­های باسیلوس (Bacillus spp.) اندوفیت به دلیل ویژگی های سودمند بیولوژیکی بیشتر از دیگر جنس­های باکتریایی در تحقیقات با هدف کنترل بیولوژیکی مورد استفاده قرار می­ گیرند. از آنجاییکه حفظ تنوع زیستی و پایداری زیست­ بوم هیرکانی از اهمیت ویژه­ ای در مدیریت این بوم سامانه حیاتی برخوردار است شناسایی و مطالعه باکتری های مفید و حفاظت­ کننده از گیاهان می­تواند در برنامه ­های محافظت ­از گونه­ های گیاهی ارزشمند موجود در آن نقش بسزایی ایفا ­نماید. این تحقیق با هدف شناسایی جدایه­ های باسیلوس اندوفیت ریشه درختان کچف (Carpinus orientalis Mill.) و تعیین ویژگی­های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی آنها در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت.
مواد و روش­ ها: برای جداسازی اندوفیت­ های باکتریایی، نمونه­ برداری تصادفی از ریشه­ درختان کچف جنگل­ های نوار مرزی استان­های مازندران و سمنان (کوه­های نواحی جنوبی مازندران و نوار باریک شمال سمنان) در بهار 1397 انجام شد. سوسپانسیون ریشه­ های ضدعفونی و سپس خرد شده در آب مقطر در محیط­کشت­ Tryptic soy agar کشت شد. نقوش پروتئین­ های کل سلولی با الکتروفورز در ژل پلی­ اکریل­ آمید (Sodium dodecyl sulfate-Polyacrylamide gel electrophoresis) ، تعیین ویژگیهای فنوتیپی جدایه­ ها و استفاده از نشانگرهای مولکولی IS50 و BOX و REP به منظور گروه بندی جدایه­ ها و وجود تنوع در آنها مورد بررسی قرار گرفت. یک نماینده از جدایه­ های هر گروه انتخاب شده و برای شناسایی مولکولی با به کارگیری آغازگرهای عمومی f27 و r1492 قطعه 1500 جفت­ باز ناحیه S rDNA16 با PCR تکثیر شد. پس از خالص ­سازی قطعه تکثیر شده برای تعیین ترادف به شرکت Microsynth سوئیس ارسال گردید. ترادف­ های بدست آمده با ترادف­های موجود در بانک ژن NCBI به روش BLASTn مقایسه شد. توانایی جدایه­ ها در تولید سیانید هیدروژن، هورمون IAA، پروتئاز و بیوفیلم نیز ارزیابی گردید.
یافته ­ها: سی جدایه باسیلوس از ریشه­ های درختان مناطق مختلف در محیط کشت باکتریایی جدا و خالص شدند. بر اساس ویژگی­ های بیوشیمیایی و مولکولی، جدایه­ های باسیلوس حداقل در چهار گروه متفاوت قرار گرفتند. مقایسه ترادف ناحیه تکثیر شده از S rDNA16 با ترادف­های موجود در ژن­ بانک  NCBI و ترسیم درخت فیلوژنتیکی با روش Maximum-Likelihood نشان­ دهنده وجود گونه­ های Bacillus thuringiensis،B. cereus ، B. subtilis و B. velezensis در نمونه­ ها بود. گونه­ ی B. thuringiensis به عنوان گونه غالب و B. subtilis به عنوان گونه­ ی پرجمعیت شناسایی گردید. هورمون IAA تولیدی جدایه­ ها بین 5 تا 85 میلی‌گرم در لیتر متغیر بود که بیشترین مقدار آن مربوط به جدایه های گروه B. thuringiensis و کمترین مقدار آن مربوط به جدایه ­های گروه B. velezensis بود. اکثر جدایه ­ها توانایی تولید آنزیم­های لیپاز، ژلاتیناز، لسیتیناز، پروتئاز و آمیلاز را داشتند. جدایه­ های B. cereus و B. thuringiensis به مقدار قابل توجهی پروتئاز تولید کردند. بیشترین مقدار بیوفیلم توسط جدایه­ های گروه B. velezensis تولید گردید.
نتیجه ­گیری: توانایی بالقوه و وجود تنوع در ویژگیهای سودمند فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی جدایه ­های باسیلوس اندوفیت ریشه کچف نشان داد که آنها می­توانند به عنوان منابع مناسب افزاینده رشد گیاهان و بیوکنترل مورد توجه قرار گیرند. این ویژگی­ ها در گونه ­های B. thuringiensis و B. cereus قابل ملاحظه بود. پژوهش حاضر اولین بررسی در زمینه شناسایی و تعیین ویژگی­های بیوشیمیایی و سودمند بیولوژیکی جدایه های باسیلوس اندوفیت ریشه کچف در ایران می­باشد.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/7/9 | پذیرش: 1401/8/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به بوم‏شناسی جنگل‏های ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Ecology of Iranian Forest

Designed & Developed by : Yektaweb