مقدمه و هدف: جهت حفاظت و حمایت از جنگلها، این منابع ارزشمند نیاز بـه شناخت بهتر روابط بین رستنیها و شرایط رویشگاهی این اکوسیستمها و تنوعزیستی در آنها لازم و ضروری میباشد. لذا این تحقیق با هدف بررسی تاثیر شیب و ارتفاع از سطح دریا روی تنوعزیستی در جنگلهای ارسباران انجام شد.
مواد و روش ها: 30 قطعه نمونه 1000 متر مربع (1/0 هکتار) به ابعاد 10 در 100 متر در منطقه مورد مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. در قطعات نمونه شیب و ارتفاع از سطح دریا یادداشت شد و با توجه به وضعیت توپوگرافی منطقه مورد تحقیق شیب به سه طبقه کمتر از 20 و 20-30 و بیشتر از 30 و ارتفاع از سطح دریا نیز به دو طبقه کمتر ار 1700 متر و بیشتر از 1700 متر تقسیمبندی شد. در قطعات نمونه، قطر برابر سینه، نوع و فراوانی گونهها یادداشت شدند. برای بررسی تنوعزیستی از شاخصهای تنوع گونهای سیمپسون و شانون _ وینر، برای محاسبه غنای گونهای از شاخصهای غنای مارگالف و غنای منهنیک و برای یکنواختی گونهای از شاخصهای یکنواختی پایلو و هیل استفاده شد. مقادیر شاخصهای تنوع زیستی با استفاده از نرمافزار Past تعیین شد.
یافته ها: براساس نتایج بیشترین فراوانی مربوط به گونههای اوری و زالزالک بود. نتایج نشان داد شاخص یکنواختی هیل با افزایش شیب در ابتدا کاهش سپس افزایش می یابد. مقدار سایر شاخصهای تنوعزیستی اگرچه با افزایش شیب افزایش مییابد ولی از نظر آماری شیب تاثیر معنیداری روی این شاخصهای آماری ندارد. همچنین ارتفاع از سطح دریا تاثیر معنیدار روی شاخصهای تنوعزیستی نداشت.
نتیجه گیری: تحقیق حاضر نشان داد که شیب تاثیر معنیداری بر تنوعزیستی گونههای گیاهی در جنگلهای منطقه مورد مطالعه دارند ولی ارتفاع از سطح دریا تاثیر معنیداری بر تنوعزیستی گونههای گیاهی نداشت. این مهم میتواند به دلیل نزدیکی به مناطق مسکونی و تخریب توسط روستائیان باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/7/2 | پذیرش: 1401/11/3