بهار و تابستان 1402                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (96 مشاهده)
مقدمه و هدف: جهت حفاظت و حمایت از جنگل­ها، این منابع ارزشمند نیاز بـه شناخت بهتر روابط بین رستنی­ها و شرایط رویشگاهی این اکوسیستم­ها و تنوع­زیستی در آن­ها لازم و ضروری می­باشد. لذا این تحقیق با هدف بررسی تاثیر شیب و ارتفاع از سطح دریا روی تنوع­زیستی در جنگل­های ارسباران انجام شد.
مواد و روش­ ها: 30 قطعه نمونه 1000 متر مربع (1/0 هکتار) به ابعاد 10 در 100 متر در منطقه مورد مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. در قطعات نمونه شیب و ارتفاع از سطح دریا یادداشت شد و با توجه به وضعیت توپوگرافی منطقه مورد تحقیق شیب به سه طبقه کمتر از 20 و 20-30 و بیشتر از 30 و ارتفاع از سطح دریا نیز به دو طبقه کمتر ار 1700 متر و بیشتر از 1700 متر تقسیم­بندی شد. در قطعات نمونه، قطر برابر سینه، نوع و فراوانی گونه­ها یادداشت شدند. برای بررسی تنوع­زیستی از شاخص­های تنوع گونه­ای سیمپسون و شانون _ وینر، برای محاسبه غنای گونه­ای از شاخص­های غنای مارگالف و غنای منهنیک و برای یکنواختی گونه­ای از شاخص­های یکنواختی پایلو و هیل استفاده شد. مقادیر شاخص­های تنوع زیستی با استفاده از نرم­افزار Past تعیین شد.
یافته­ ها: براساس نتایج بیشترین فراوانی مربوط به گونه­های اوری و زالزالک بود. نتایج نشان داد شاخص یکنواختی هیل با افزایش شیب در ابتدا کاهش سپس افزایش می­ یابد. مقدار سایر شاخص­های تنوع­زیستی اگرچه با افزایش شیب افزایش می­یابد ولی از نظر آماری شیب تاثیر معنی­داری روی این شاخص­های آماری ندارد. همچنین ارتفاع از سطح دریا تاثیر معنی­دار روی شاخص­های تنوع­زیستی نداشت.
نتیجه ­گیری: تحقیق حاضر نشان داد که شیب تاثیر معنی­داری بر تنوع­زیستی گونه­های گیاهی در جنگل­های منطقه مورد مطالعه دارند ولی ارتفاع از سطح دریا تاثیر معنی­داری بر تنوع­زیستی گونه­های گیاهی نداشت. این مهم می­تواند به دلیل نزدیکی به مناطق مسکونی و تخریب  توسط روستائیان باشد.

 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/7/2 | پذیرش: 1401/11/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به بوم‏شناسی جنگل‏های ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Ecology of Iranian Forest

Designed & Developed by : Yektaweb