بهار و تابستان 1402                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه ملایر
چکیده:   (41 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: ﻛﺎﻫﺶ مساحت ﺟﻨﮕﻞﻫﺎی ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺳﺒﺐ ﺷﺪه اﺳﺖ ﻛﻪ ﺟﻨﮕﻠﻜﺎری­های شهری از اﻫﻤﻴﺖ وﻳـﮋه­ای ﺑﺮﺧﻮردار ﺷﻮند. انتخاب گونه­های گیاهی مناسب نقش مهمی در گسترش و پایداری فضای سبز شهری دارد. ارزیابی عناصر غذایی در انتخاب گونه مناسب جهت کاشت اهمیت دارد و می­توان از این طریق گونه­هایی را انتخاب کرد که ﻋﻼوه ﺑﺮ اﺳﺘﻔﺎده از ﺗﻤﺎمی ﻣﻨابع ﻏﺬایﯽ ﻣﻮﺟﻮد در خاک، ﺑﺮﺧﯽ از ﮐﻤﺒﻮدﻫﺎی ﻏﺬایﯽ خاک را ﻧﯿﺰ جبران کنند.
مواد و روش­ها: تحقیق حاضر به­منظور ارزیابی عناصر غذایی پرمصرف (نیتروژن، فسفر، کربن، کلسیم، منیزیم و پتاسیم) در برگ­های درختان توت، زبان­گنجشک، سرو نقره­ای و کاج تهران در دو فصل تابستان و پاییز در چهار منطقه جغرافیایی (بوستان جمشیدیه (شمال)، بوستان سرخه­حصار (شرق)، بوستان وردآورد (غرب)، بوستان شقایق (جنوب)) شهر تهران انجام شد. همچنین درصد بازجذب عناصر غذایی در چهار بوستان و در سه گونه توت، زبان­گنجشگ و کاج تهران اندازه­گیری شد. در انتهای فصل رویش­، برگ­های سبز بالغ (80 نمونه) و در انتهای فصل پاییز نیز برگ­های خزان شده پای درخت (60 نمونه) جمع­آوری و در کیسه­های زیپ­دار که مشخصات مورد نظر روی آنها درج شده بود بسته­بندی شده و به آزمایشگاه منتقل شدند. برگ­ها با آب مقطر استریل شستشو داده شده تا آلودگی­ها از بین بروند سپس در آون در دمای­70 درجه­سانتی­گراد به­مدت 24ساعت خشک و بعد آسیاب شدند. آنالیزهای شیمیایی با استفاده از دستورالعمل­های استاندارد انجام شدند. تجزیه و تحلیل­های آماری مانند مقایسه کلی میانگین­ها (تجزیه واریانس یک طرفه) و میانگین گروه­ها (آزمون دانکن) از طریق نرم­افزار Spss انجام گرفت.
یافته­ها: نتایج این تحقیق نشان داد که میانگین عناصر غذایی در برگ­های تابستانه بیشتر از برگ­های پاییزه است. در بوستان­های سرخه­حصار، شقایق و جمشیدیه در برگ­های تابستانه بیشترین مقادیر عناصر غذایی مربوط به عنصر کلسیم (66/62 میلی­گرم در گرم در بوستان شقایق) و در گونه زبان­گنجشک ثبت شد. در حالی که در بوستان وردآورد بیشترین مقدار این عنصر در گونه توت (32/68 میلی­گرم در گرم) مشاهده شد. در برگ­های پاییزه نیز در سه بوستان شقایق، جمشیدیه و وردآورد بیشترین غلظت عناصر غذایی مربوط به کلسیم (66/42 میلی­گرم در گرم در بوستان شقایق) در گونه توت ثبت شد. در حالی که در بوستان سرخه­حصار غلظت کلسیم در گونه زبان­گنجشگ (66/50 میلی گرم در گرم) ثبت شد. در ارتباط با درصد بازجذب عناصر غذایی در گونه­های مورد بررسی در بوستان سرخه­حصار منیزیم (04/63 درصد) در گونه زبان­گنجشگ، در بوستان شقایق پتاسیم (38/52 درصد) در گونه توت، در بوستان جمشیدیه پتاسیم (79/63 درصد) در گونه کاج تهران و در بوستان وردآورد نیز کلسیم (45/41 درصد) در گونه توت بیشترین بازجذب عناصر غذایی را داشته­اند.
نتیجه­گیری: گونه­های بررسی شده در این پژوهش دارای عناصر تغذیه­ای متفاوت در برگ­های تابستانه و پاییزه خود بودند. همچنین این گونه­ها مقادیر متفاوتی از هر عنصر را بازجذب کردند. پیشنهاد می­شود در مدیریت و برنامه­ریزی جنگلداری شهری این مساله مدنظر قرار گرفته و گونه­های درختی مورد استفاده، که عمدتا از گونه­های درختی اصلی در جنگلداری شهری هستند، بر اساس وضعیت عناصر غذایی طبقه­بندی شوند.


 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکولوژی جنگل
دریافت: 1401/3/28 | پذیرش: 1401/7/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به بوم‏شناسی جنگل‏های ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Ecology of Iranian Forest

Designed & Developed by : Yektaweb