بهار و تابستان 1402                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (47 مشاهده)
مقدمه و هدف: روشنه­های تاج پوشش جنگلی نقش مهمی در پویایی جنگل دارند. داده­های پهپاد ظرفیت خوبی را برای شناسایی و استخراج اطلاعات نظیر روشنه­ها در مناطق جنگلی ارائه نموده و به‌عنوان یک منبع جایگزین وکم‌هزینه برای کسب اطلاعات ساختار جنگل مطرح شده است. هدف این تحقیق، بررسی و مقایسه روش­های استخراج روشنه در تهیه نقشه روشنه‌های تاجی با استفاده از داده­های پهپاد در بخشی از جنگل­کاری­های عرب داغ استان گلستان می­باشد.
مواد و روش­ ها: پس از اخذ تصاویر مناسب و انجام پیش‌پردازش‌های لازم، ارتوفتوموزائیک، مدل­رقومی ارتفاع زمین (DTM)، مدل رقومی سطح (DSM) و مدل رقومی ارتفاع تاج پوشش (CHM) تهیه گردید. تهیه نقشه روشنه‌ها با روش­های آستانه­ارتفاعی ثابت، آستانه شیب مدل ارتفاعی تاج پوشش جنگل و طبقه­بندی شی‌پایه انجام شد. به‌منظور بررسی کارایی روش‌های مختلف و انجام ارزیابی صحت نقشه‌ها، مراکز و محدوده تعدادی از روشنه‌ها با استفاده از سامانه GPS تفاضلی برداشت گردید. ارزیابی صحت روشنه­ها به‌صورت نقطه‌ای و تطابق هندسه محدوده روشنه انجام گرفت. شباهت ویژگی­های هندسی محدوده روشنه­های استخراج‌شده با روشنه­های واقعیت زمینی از طریق معیارهای بیش­قطعه­بندی، کم­قطعه­بندی و شاخص D مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته­ ها: نتایج ارزیابی صحت نقطه­ای نشان داد که روش طبقه‌بندی شی‌پایه با الگوریتم ماشین‌بردارپشتیبان با صحت کلی 99 درصد و ضریب کاپا 98/0 دارای بهترین عملکرد نسبت به سایر روش­ها و الگوریتم­ها بوده است. نتایج ارزیابی تطابق محدوده­ای نشان داد که روشنه‌های استخراجی از روش آستانه ارتفاعی 3 متر با خطای بیش طبقه ­بندی (053/0) و خطای کم طبقه ­بندی (06/0) و شاخص D (06/0) دارای تطابق بهتری با روشنه­های مرجع بوده است.
نتیجه ­گیری: نتایج نشان داد که می­توان با تصاویر هوایی پهپاد و خروجی­های حاصل از آن و همچنین کار گرفتن روش­های خودکار، نقشه روشنه­های تاجی را با دقت خوبی استخراج کرد. البته میزان دقت به عوامل متعددی مانند نوع پهپاد و دوربین­های استفاده شده، پارامترهای پرواز و غیره بستگی دارد. با توجه به نتایج امید است که این رویکرد به تدریج در آماربرداری از جنگل­ها به عنوان روشی ارزان و دقیق به کار رود.
 
     
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سنجش از دور
دریافت: 1401/3/7 | پذیرش: 1401/4/22

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به بوم‏شناسی جنگل‏های ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Ecology of Iranian Forest

Designed & Developed by : Yektaweb