دوره 10، شماره 19 - ( بهار و تابستان 1401 )                   جلد 10 شماره 19 صفحات 87-78 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Malasadi E, Mirazadi Z, Pilehvar B. Comparison of nutrient concentration of leaves and twigs of Pinus brutia Ten. in different sampling seasons (case study: Makhmalkooh Forest Park). ifej. 2022; 10 (19) :78-87
URL: http://ifej.sanru.ac.ir/article-1-428-fa.html
مال اسدی الهام، میرآزادی زهرا، پیله ور بابک. مقایسه غلظت عناصر غذایی برگ و سرشاخه‌های کاج بروسیا در فصول مختلف نمونه برداری(مطالعه موردی پارک جنگلی مخمل کوه خرم آباد). بوم شناسی جنگل های ایران (علمی- پژوهشی). 1401; 10 (19) :87-78

URL: http://ifej.sanru.ac.ir/article-1-428-fa.html


دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
چکیده:   (218 مشاهده)
مقدمه و هدف: درختان مختلف اثرات متفاوتی بر خاک و عناصر غذایی دارند. جنگل کاری بعنوان یکی از برنامه های مدیریتی، بر چرخه حاصلخیزی خاک و جلوگیری از تخریب آن موثر بوده که این امر بر پایداری و دوام اکوسیستم نیز تأثیرگذار است. از مهمترین اهداف کاشت گونه‌های سوزنی‌برگ، افزایش تولیدات چوبی، ایجاد پارک‌های جنگلی و جنگل­های حفاظتی است. هدف از این تحقیق بررسی تغییرات فصلی غلظت عناصر غذایی در اندام­ های گیاهی و خاک توده­ های کاج بروسیا است.
مواد و روش­ ها: بدین منظور پارک جنگلی مخمل­ کوه در استان لرستان انتخاب و در سال 1396 با استفاده از پنج قطعه ­نمونه بصورت تصادفی با مساحت 400 مترمربع نمونه­ برداری انجام شد. در هر قطعه­ نمونه یک درخت شاخص کاج بروسیا انتخاب شد  و از برگها و سرشاخه‌های جوان و چند­ساله آن در یک سوم بالایی تاج در چهار فصل نمونه­برداری شد، همچنین از دو عمق 5-0 و 15-5 سانتی­متری نیز در هر قطعه ­نمونه یک نمونه ترکیبی خاک برداشت شد. بافت خاک، اسیدیته، هدایت الکتریکی، کربن ­آلی، نیتروژن، فسفر و پتاسیم در آزمایشگاه بررسی شدند و با کمک آزمون همبستگی پیرسون عناصر غذایی اندام­ های گیاهی و ویژگی­ های مختلف خاک بررسی شد. سپس ویژگی­ های خاک و همچنین غلظت عناصر مورد بررسی اندام­های گیاهی (سوزن و سرشاخه­ های جوان و چند­ساله) بین زمان­ های مختلف نمونه ­برداری توسط آزمون تجزیه واریانس یکطرفه و آزمون دانکن مقایسه شد.
یافته ­ها: بر­اساس نتایج، کمترین میزان وزن خشک و درصد رطوبت در هر چهار اندام مورد بررسی در فصل تابستان و بیشترین مقدار آن در فصل زمستان مشاهده شد. بر­اساس نتایج اختلاف معنی­ داری بین غلظت عناصر غذایی اندام ­های گیاهی در فصول مختلف وجود داشت (sig<0.01). در هر چهار اندام بیشترین مقدار نیتروژن در بهار، پتاسیم در زمستان و فسفر در تابستان ثبت شد و اختلاف بین 4 نوبت نمونه ­برداری معنی ­دار بود(sig<0.01). بررسی همبستگی­ ها هم حاکی از وجود ارتباط معنی­ دار بین غلظت عناصر غذایی اندام ­های مختلف و ویژگی­های مختلف خاک داشت.
نتیجه ­گیری: درخصوص بالا بودن مقادیر نیتروژن و فسفر در بهار می­ توان این­گونه استدلال کرد که افزایش دما در بیشتر موارد باعث افزایش فعالیت سوخت­ وساز در خاک، تبخیر و تعرق و جذب عناصر غذایی می‌شود. در مجموع، شرایط متفاوت آب و هوایی در فصول مختلف، کمبود رطوبت در خاک، بازانتقال عناصر غذایی از سوزن و سرشاخه­ های چند­ساله به بخش­ های جوان و تغییرات فصلی و ماهیانه ترکیب شیمیایی تاج ­­بارش می ­توانند از مهمترین دلایل این تغییرات باشند.


متن کامل [PDF 1429 kb]   (56 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکولوژی جنگل
دریافت: 1400/2/7 | پذیرش: 1400/4/23 | انتشار: 1401/3/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به بوم‏شناسی جنگل‏های ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Ecology of Iranian Forest

Designed & Developed by : Yektaweb