Hazrati S, Fayyaz P, Zolfaghari R. Indirect Estimation of Genetic Structure and Gene Flow in Some Black Poplar (Populus Nigra) Clones using Leaf Morphophysiological Traits. ifej. 2022; 10 (19) :117-126
URL:
http://ifej.sanru.ac.ir/article-1-397-fa.html
حضرتی شقایق، فیاض پیام، ذوالفقاری رقیه. تخمین غیرمستقیم ساختار ژنتیکی و جریان ژن در برخی از کلنهای شالک (Populus nigra) با صفات مورفوفیزیولوژیک برگ. بوم شناسی جنگل های ایران (علمی- پژوهشی). 1401; 10 (19) :126-117
URL: http://ifej.sanru.ac.ir/article-1-397-fa.html
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده: (193 مشاهده)
مقدمه و هدف: استفاده گسترده از کلنهای وارداتی صنوبر، میتواند موجب تخریب ذخایر ژنتیکی بومی گردد. تعیین فاصله ژنتیکی بین کلنها و تخمین شدت و جهت جریان ژن در بین جمعیتهای مبداء، اطلاعات مهمی برای جهتدهی به برنامههای اصلاحی و حفاظتی در اختیار قرار میدهند. در این بین معرفی صفات ریختاری با ثبات و موثر در تمایز کلنها موجب تسریع این فرآیند با صرف هزینه کمتر در مقایسه با نشانگرهای مولکولی میگردد.
مواد و روشها: در تحقیق حاضر پنج کلن از گونه شالک (Populus nigra) با هدف بررسی امکان تفکیک و برآورد پارامترهای ژنتیکی نظیر فاصله ژنتیکی و جریان ژن، با استفاده از نشانگرهای ریختاری در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در خزانه سلکسیون یاسوج کشت شدند و صفات برگ در نهالهای یکساله مورد مطالعه قرار گرفت. اندازهگیری صفات برگ مرتبط با پهنک، دندانه و لوب، رگبرگ، دمبرگ و شکل قاعده و نوک برگ در اواخر فصل رویش انجام شد و امکان تفکیک در سطح کلن با استفاده از تجزیه تابع تشخیص و تجزیه خوشهای مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت با استفاده از یک رویه چندگانه شامل مدلهای برآورد کننده تابع تشخیص و آنالیز خوشهای روابط فیلوژنتیکی، فاصله ژنتیکی و شدت و جهت جریان ژن بین کلنها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج آنالیز تابع تشخیص نشان داد که صفات وزن تر، نسبت ابعاد و نسبت طول به پهنای برگ بیشترین تأثیر را با دقت 65 درصد در تفکیک کلنهای شالک داشتند. در بین کلنهای شالک مورد بررسی، کلن بومی ایران با برگهای کوچک و باریک از کلن بومی ترکیه متمایز بود و سایر کلنها در حد وسط بودند. این تغییرات با موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی این کلنها منطبق بود. کلنهای بومی و اصلاحی ایران به ترتیب دارای کمترین و بیشترین شکل پذیری بودند. بررسی ساختار ژنتیکی کلنها نشان داد که بین بیشتر کلنهای مورد بررسی جریان ژن قابل توجهی وجود ندارد، ولی جریان ژن قابل توجهی بین دو کلن ترکی بینام و اصلاحی ایران مشاهده شد، و جهت این جریان بیشتر از سمت کلن ترکی به ایرانی بود.
نتیجهگیری: در مجموع نشانههای کمی از آمیختگی صنوبر بومی ایرانی با ارقام مورد بررسی مشاهده شد، اما استفاده گسترده از رقمهای اصلاح شده صنوبر ضرورت توجه به حفاظت از ذخایر ژنتیکی بومی را افزایش می دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/6/23 | پذیرش: 1399/8/12 | انتشار: 1401/3/23