ghasemi aghbash F, maleki B. (2015). Ecological Effects of Forest Road on Some Growth and Edaphic Variables in Amygdalus scoparia Forest Reserve, Dehloran-ZarinAbaad.
Ecol Iran For.
3(6), 1-8.
URL:
http://ifej.sanru.ac.ir/article-1-191-fa.html
قاسمی آقباش فرهاد، ملکی بتول. اثرات بوم شناختی جاده های جنگلی بر برخی متغیرهای رویشی و خاکی ذخیره گاه جنگلی بادام کوهی Amygdalusscoparia Spach)) بخش زرین آباد دهلران بوم شناسی جنگل های ایران (علمی- پژوهشی) 1394; 3 (6) :8-1
URL: http://ifej.sanru.ac.ir/article-1-191-fa.html
1- دانشگاه ملایر
چکیده: (5062 مشاهده)
احداث جادههای جنگلی شرایط خاصی را در حاشیه آنها ایجاد میکند که این شرایط دارای جنبههای مثبت و منفی است. این مطالعه به بررسی جنبههای بومشناختی جادههای جنگلی در ذخیرهگاه جنگلی بادام کوهی زرینآباد دهلران پرداخته است. بعد از انتخاب مکان مناسب برای نمونهبرداری، سه خطنمونه در جهت عمود بر محور جاده و در دو طرف آن پیاده شد. در هر خطنمونه چهار قطعهنمونه مربعی شکل (10×10 متر) که به فواصل یک، بیست، هشتاد و دویست متر از جاده قرارگرفته بودند، انتخاب شدند. همچنین فاصله بین خطنمونهها 90 متر بود. جهت دستیابی به هدف مطالعه، در داخل هر قطعهنمونه متغیرهای رویشی نظیر قطر یقه، ارتفاع و تاج پوشش درختان و همچنین متغیرهای خاکی نظیر هدایت الکتریکی، اسیدیته، وزن مخصوص ظاهری، بافت، کربن آلی و نیتروژن خاک ثبت شدند. یافتههای تحقیق نشان داد که جادهسازی بر متغیر تاج پوشش در فاصله یک متری، بر متغیر قطر یقه در فواصل یک و بیست متری و بر متغیر ارتفاع نیز در فواصل یک و هشتاد متری از جاده اثر معنیدار (05/p <) داشته است. همچنین متغیرهای کربن آلی و نیتروژن خاک در فاصله یک متری با فواصل بیست، هشتاد و دویست متری از جاده اختلاف معنیداری را در سطح اطمینان 95 درصد نشان داده است. به طوری که بیشترین مقادیر این متغیرها در فاصله بیست متری از جاده مشاهده شد (به ترتیب 68/1%، 21/0% و 28/8). با افزایش فاصله از جاده میزان هدایت الکتریکی کاهش و اسیدیته خاک افزایش یافته بود که البته این تغییرات معنیدار نبودند. همچنین تاثیر جادهسازی بر متغیرهای ذرات تشکیل دهنده خاک و وزن مخصوص ظاهری خاک نیز بیاثر بوده است. به طور کلی نتایج این تحقیق اثرات جادههای جنگلی بر متغیرهای رویشی نظیر قطر یقه، ارتفاع و تاج پوشش و همچنین متغیرهای ادافیکی نظیر کربن آلی و نیتروژن خاک را مورد تایید قرار داد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1396/7/25 | پذیرش: 1396/7/25