جستجو در مقالات منتشر شده


۱ نتیجه برای دم فنری

مهدیه قاسمی چراتی، معصومه شایان مهر، بهنام امیری بشلی، نیکلاس گایوآ سیپولا،
دوره ۹، شماره ۱۸ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه و هدف: پادمان از فراوان‌ترین بندپایان تجزیه ­کننده در خاک بوم‌سازگان‌های جنگلی می ­باشند. آن­ها یکی از بهترین شاخص­ های زیستی در بین مزوفون خاک برای تعیین سلامت و پایداری زیست­ بوم­ های جنگلی می­ باشند. جنگل‌های هیرکانی که بخش اعظم آن در کشور ایران قرار گرفته از جمله جنگل­ های بسیار با ارزش کره زمین هستند که با وجود تنوع اقلیمی، گونه‌های گیاهی و جانوری منحصر به­‌ فرد در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده اند. با وجود نقش بسیار مهم پادمان در فرایندهای مهم بوم­شناختی جنگل­ها از جمله تجزیه مواد آلی و کمک به چرخه عناصر و  نقش این بندپایان کوچک در جنگل­های هیرکانی کشور ما چندان بررسی نشده است. هدف اصلی این تحقیق، بررسی و شناخت و معرفی فون گونه ­های موجود در خاک جنگل­ ها می ­باشد تا اهمیت آن­ها برای بوم­ شناسان جنگل در ایران مشخص شود.
مواد و روش ها: تحقیق در ایستگاهی در جنگل سمسکنده ساری به عنوان بخشی از جنگل­های خزان‌کننده معتدله منطقه هیرکانی انجام گردیده است. برای بررسی فون پادمان در خاک و لاشبرگ این جنگل، در سال‌های ۱۳۹۴-۹۵، نمونه­ های خاک و لاشبرگ از چندین نقطه مختلف جنگل توسط آگر و تله گودالی تا عمق ۱۰ سانتی متری خاک جمع ­آوری شد. این بندپایان به کمک قیف برلیز استخراج شدند و پس از تهیه اسلایدهای میکروسکوپی، شناسایی گونه‌ها توسط کلیدهای معتبر انجام گردید.
یافته ها: در مجموع ۲۵ گونه متعلق به ۲۱ جنس از ۹ خانواده در سطح گونه شناسایی شد. نمونه‌های متعلق به جنس‌های Lepidocyrtus، Sminthurinus، Neanura، Sphyrotheca و Dicyrtoma تنها در سطح جنس شناسایی شدند.
نتیجه گیری: شش گونه شامل Entomobrya obscurella (Brown, ۱۹۲۶)، Heteromurus gigans (Mari Mutt & Stomp, ۱۹۸۰)، Heteromurus variabilis (Martynova, ۱۹۷۴)، Orchesella spectabilis (Stach, ۱۹۶۰)، Pseudachorutes corticicolus (Schaffer, ۱۸۹۷) و Protaphorura ombrophila (Stach, ۱۹۶۰) برای اولین بار در فون خاکزیان جنگل‌های هیرکانی معرفی می ­شوند. دو گونه Neelus murinus (Folsom, ۱۹۸۶) و Pseudachorutes subcrassus Tullberg, ۱۸۷۱ بعد از ۳۸ سال بعد از اولین گزارش کاکس (۱۹۸۲) مجددا  برای جنگل‌های سمسکنده ساری گزارش می­ شوند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به بوم‏شناسی جنگل‏های ایران می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Ecology of Iranian Forest

Designed & Developed by: Yektaweb